Het opzeggen van een abonnement of contract kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet welke rechten zijn hebben voor wat betreft het opzeggen van overeenkomsten. Daarnaast is het niet altijd duidelijk welke regels van toepassing zijn op een opzegging. Om dergelijke onduidelijkheden over abonnementen opzeggen weg te nemen, heeft Opzeggen.nl een kennisbank opgesteld. In deze kennisbank gaan we onder meer in op de Wet van Dam, het Recht van Verzet, herroepingsrecht, verhuizen en overlijden. Het opzeggen van contracten en abonnementen wordt hierdoor een stuk makkelijker.
De Wet van Dam legt het stilzwijgend verlengen van abonnementen aan banden. Dankzij deze wet mag een abonnement na het verlopen van de afgesproken abonnementsperiode telkens, maar met maximaal 1 maand verlengd worden. Een abonnement op een krant of tijdschrift mag met maximaal 3 maanden verlengd worden.
Er gelden wettelijke regels voor het stilzwijgend verlengen van abonnementen en contracten. In sommige gevallen mogen aanbieders een abonnement stilzwijgend verlengen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld het soort abonnement. Daarbij zijn de regels voor een abonnement op energie weer anders dan een abonnement op televisie en internet.
Wil je niet langer gebeld worden door een specifiek bedrijf of specifieke organisatie? Maak dan gebruik van het Recht van Verzet. Het is al voldoende om tijdens een telefoongesprek aan te geven dat je niet meer gebeld wilt worden, maar je kunt ook zelf contact zoeken met het bedrijf.
Heb je binnen 14 dagen na het afsluiten al spijt dat je een overeenkomst bent aangegaan? Dan biedt het herroepingsrecht uitkomst. Dankzij dit recht kun je een overeenkomst die tot stand is gekomen per telefoon, via het internet of op straat binnen 14 dagen, zonder opgaaf van reden, annuleren.
Een abonnement opzeggen doe je bij voorkeur middels een opzegbrief. Wanneer je zo’n brief wilt sturen, is het belangrijk dat je weet welke gegevens je hier allemaal in moet vermelden. Als je niet de juiste gegevens vermeldt in een opzegbrief, kan jouw opzegging namelijk niet goed verwerkt worden.
Betaal je een abonnement per automatische incasso? Dan moet je deze stopzetten als je jouw abonnement beëindigt. Dit kan door contact op te nemen met het bedrijf, maar je kunt een automatische incasso ook zelf beëindigen via de bank. Doe dit alleen als je een bevestiging van opzegging hebt ontvangen. Wanneer dit niet het geval is, ben je namelijk verplicht om te betalen.
In vergelijking met een aantal jaar geleden sluiten we steeds meer abonnementen af. Het gevolg hiervan is dat veel mensen het overzicht verloren zijn. In dat geval maak je mogelijk onnodig veel kosten. Zorg er daarom voor dat je in beeld hebt welke abonnementen je hebt en beëindig abonnementen die je niet meer gebruikt.
Een verhuizing heeft vaak behoorlijk wat voeten in de aarde. Je moet niet alleen zorgen dat de verhuizing zelf goed verloopt, maar je moet ook van alles regelen. Om te voorkomen dat je belangrijke dingen vergeet, heeft Opzeggen.nl 12 zaken waar je rekening mee moet houden bij een verhuizing voor je op een rijtje gezet.
11 zaken waar je rekening mee moet houden bij een verhuizing →
Voor een huurcontract opzeggen gelden over het algemeen andere regels dan voor het opzeggen van bijvoorbeeld abonnementen. Als huurder mag je een contract in principe altijd opzeggen, terwijl een verhuurder hier een wettelijke reden voor moet hebben. Om je hier wat meer duidelijkheid over te geven, hebben we een hele pagina geschreven over het opzeggen van een huurcontract.
Het overlijden van een naaste zorgt niet alleen voor veel verdriet, maar je moet ook van alles regelen. Veel mensen weten niet wat zij precies moeten regelen bij een overlijden. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, heeft Opzeggen.nl een Overlijdens Gids opgesteld. Hierin staat alles wat je allemaal moet regelen als een naaste overlijdt.