Een contract of abonnement sluit je altijd voor een bepaalde tijd af. Veel consumenten denken dat de overeenkomst na deze periode vanzelf eindigt, maar dit is vaak niet het geval. Als je zelf niet in actie komt, wordt een contract of abonnement namelijk stilzwijgend verlengd. Er is dan niet langer sprake van een overeenkomst voor bepaalde tijd, maar van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een bedrijf hoeft je hier niet van op de hoogte te brengen, vandaar dat het een stilzwijgende verlenging genoemd wordt. Benieuwd welke regels er gelden voor het stilzwijgend verlengen van contracten en abonnementen? Op deze pagina vertellen wij je er alles over.
Voor het stilzwijgend verlengen van contracten en abonnementen gelden wettelijke regels. Bedrijven en organisaties moeten zich hieraan houden. Het is overigens niet zo dat er voor ieder contract of abonnement dezelfde regels gelden. Voor abonnementen op kranten en tijdschriften gelden bijvoorbeeld andere regels dan voor abonnementen op loterijen, goede doelen en sportscholen. Als een contract of abonnement stilzwijgend verlengd is, heeft dit over het algemeen gevolgen voor de opzegging.
Een proefabonnement stilzwijgend verlengen
Heb je een proefabonnement afgesloten? Dan hoef je niet bang te zijn dat deze stilzwijgend verlengd wordt. Bedrijven mogen proefabonnementen namelijk niet stilzwijgend verlengen. Een proefabonnement stopt hierdoor altijd na de afgesproken periode. Zelf een proefabonnement opzeggen is dus niet nodig.
Je rechten bij een automatische verlenging op een rijtje
Als abonnee heb je een aantal rechten na een stilzwijgende verlenging van jouw abonnement. Veel mensen zijn zich hier alleen niet bewust van. Zonde, want hierdoor houd je een abonnement mogelijk onnodig lang aan. Daarom zetten we hier op een rijtje wat jouw rechten zijn bij een automatische verlenging.
De Wet van Dam en stilzwijgend verlengde contracten
Stilzwijgende verlenging van contracten en abonnementen is weliswaar mogelijk, maar hier gelden wel bepaalde regels voor. Dit is te danken aan de Wet van Dam. Dankzij deze wet mag een abonnement voor bepaalde tijd na het verlopen van de datum telkens maar met maximaal 1 maand verlengd worden. Het is wel toegestaan om een abonnement meerdere malen met 1 maand te verlengen. Vandaar dat er na een eerste verlenging eigenlijk altijd sprake is van een abonnement voor onbepaalde tijd. Door de Wet van Dam kun je een abonnement bovendien op ieder gewenst moment opzeggen.
Voor kranten en tijdschriften opzeggen zit de Wet van Dam enigszins anders in elkaar. Zo mag een abonnement op een krant of tijdschrift telkens met maximaal 3 maanden verlengd worden. Je kunt het abonnement bovendien pas opzeggen aan het einde van de periode.
Contracten die je als consument afsluit mogen aan het einde van de looptijd stilzwijgend verlengd worden met een bepaalde periode. Voor zakelijke contracten zit de vork iets anders in de steel. Zzp’ers worden vaak wel beschermd door de Wet van Dam, maar voor andere bedrijven geldt dit niet. Zij hebben zich doorgaans te houden aan de algemene voorwaarden die betrekking hebben op het abonnement. Hierin staat vaak wat de looptijd is, wanneer opzeggen mogelijk is en hoelang van tevoren zij dit moeten doen.
Wanneer je als consument onder een contract of abonnement uit wilt, moet je deze zelf opzeggen. Doe je dit niet? Dan vindt er aan het einde van de looptijd een stilzwijgende verlenging plaats. Om te voorkomen dat dit gebeurt, vertellen we je hier precies hoe stilzwijgende verlenging en opzeggingen voor verschillende producten en diensten in zijn werk gaat.
Loterijen
Speel je mee met de Nationale Postcode Loterij, Staatsloterij of Lotto? Dan wordt jouw abonnement na de vaste periode stilzwijgend verlengd als je hem niet opzegt. Na deze verlenging kun je op ieder gewenst moment een loterij opzeggen. De opzegtermijn mag niet langer zijn dan 1 maand.
Goede doelen
Wil je niet langer doneren aan Oxfam Novib, de Nederlandse Hartstichting of KWF Kankerbestrijding? Dan moet je jouw donatie stopzetten. Het grote voordeel van goede doelen opzeggen is dat er geen sprake is van een opzegtermijn. Hierdoor kun je een automatische donatie aan een goed doel op ieder gewenst moment stopzetten.
Verzekeringen
Een nieuwe verzekering heeft vaak een looptijd van 1 jaar. Wil je na deze periode onder de verzekering uit? Dan moet je jouw verzekering opzeggen. Wanneer je dit niet doet, wordt het contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Verzekeraars als AEGON, Centraal Beheer en Chubb European Group mogen jouw verzekering telkens met maximaal 1 maand verlengen. Vanaf de eerste verlenging kun je een verzekering dagelijks opzeggen. Let op: er geldt een opzegtermijn van 1 maand.
Fitness en sportscholen
Wil je jouw lidmaatschap bij de sportschool opzeggen? Dan krijg je te maken met een opzegtermijn. Als Basic Fit of Fit for Free jouw abonnement na de eerste contractperiode stilzwijgend verlengd heeft, kun je deze op ieder moment opzeggen. Er geldt dan een opzegtermijn van 1 maand. Wanneer je nog in de eerste contractperiode zit, kun je jouw abonnement pas aan het einde van deze periode opzeggen.
Kranten en tijdschriften
Voor een krant of tijdschrift opzeggen gelden andere regels dan voor de andere zaken die we in deze lijst behandelen. Een abonnement op de Telegraaf, het Parool, of Libelle mag namelijk stilzwijgend met maximaal 3 maanden verlengd worden. Wanneer jij jouw abonnement binnen deze periode opzegt, geldt een opzegtermijn van 1 maand. Het abonnement loopt echter door tot de datum waarop de stilzwijgende verlenging eindigt.
Televisie en internet
Heb je televisie en internet van Ziggo, UPC of KPN en wil je onder jouw abonnement uit? Dan moet je jouw televisie en internet abonnement opzeggen. Binnen welke periode dit kan, hangt van de status van jouw abonnement af. Na een eerste verlenging kun je op ieder gewenst moment opzeggen. Er geldt dan een opzegtermijn van 1 maand. Heeft er nog geen stilzwijgende verlenging plaatsgevonden? Dan is opzeggen pas mogelijk aan het einde van de abonnementstermijn.
Energie
Een energiecontract opzeggen kan aan het einde van de looptijd als het een abonnement voor bepaalde tijd betreft. Heeft Budget Energie, Essent of SEPA Green jouw contract tussentijds één of meerdere keren stilzwijgend verlengd? Dan kun je iedere dag opzeggen. Denk overigens niet dat jouw contract ook direct beëindigd wordt, want er geldt een opzegtermijn van 1 maand.
Online diensten
Veel Nederlanders hebben tegenwoordig een abonnement op online diensten als NPO Plus, Netflix, Videoland en/of Spotify. Maak je amper gebruik van één of meerdere van deze diensten? Dan kun je online diensten opzeggen om geld te besparen. Als het om een abonnement voor onbepaalde tijd gaat, kun je deze vandaag nog opzeggen. Jouw abonnement eindigt dan over 1 maand. Als het een abonnement voor bepaalde tijd betreft, kun je hier pas na de afgesproken periode onderuit.
Betalen en lenen
Ben je in het bezit van een creditcard? Dan heb je hier een abonnement voor afgesloten. Als je niet langer gebruik wilt maken van jouw creditcard of gewoonweg onder jouw abonnement uit wilt, wil je waarschijnlijk opzeggen. Een Visa World Card, ANWB VISA en ING Creditcard kun je na 1 jaar kosteloos opzeggen. Voor deze betalen en lenen diensten geldt geen opzegtermijn van 1 maand, maar een opzegtermijn van 2 weken.
Huurovereenkomst
Wil je een huurwoning verlaten? Dan moet je jouw huurcontract opzeggen jouw huurcontract opzeggen. Hiervoor stuur je een aangetekende brief naar de verhuurder. In de meeste gevallen krijg je bij het opzeggen van een huurcontract ook te maken met een opzegtermijn. Vaak geldt er een minimale opzegtermijn van 1 maand. De maximale opzegtermijn van een huurcontract is 3 maanden. Opzeggen kan op ieder gewenst moment. Als je met de verhuurder een minimale huurperiode hebt afgesproken, eindigt het huurcontract pas op het moment dat deze huurperiode is afgelopen.
Arbeidsovereenkomst
Een werkgever moet een tijdelijke arbeidsovereenkomst opzeggen als hij niet wil dat deze verlengd wordt. Dit moet hij doen voordat de overeenkomst verloopt. Laat een werkgever niets van zich horen en kom je als werknemer na de einddatum toch werken? Dan wordt het contract stilzwijgend verlengd met dezelfde periode als de vorige overeenkomst.
Mag mijn abonnement stilzwijgend verlengd worden?
Ja, een abonnement mag stilzwijgend verlengd worden. Voor de meeste abonnementen geldt dat ze met maximaal 1 maand stilzwijgend verlengd mogen worden. Alleen abonnementen op kranten en tijdschriften mogen telkens automatisch met 3 maanden verlengd worden.
Hoe werkt een stilzwijgende verlenging?
Een abonnement wordt automatisch verlengd als de abonnementsperiode is afgelopen en je niet hebt opgezegd. Het gaat in dat geval niet langer om een abonnement voor bepaalde tijd, maar om een abonnement voor onbepaalde tijd.
Met welke looptijd mag een abonnement stilzwijgend verlengd worden?
Een abonnement mag vaak met maximaal 1 maand stilzwijgend verlengd worden. Kranten en tijdschriften vormen hierop een uitzondering. Dergelijke abonnementen mogen namelijk automatisch met 3 maanden verlengd worden als je ze zelf niet opzegt.
Hoe zit het met opzeggen tijdens een vaste abonnementsperiode?
Je kunt een abonnement opzeggen tijdens een vaste abonnementsperiode, maar het abonnement eindigt pas nadat deze periode is afgelopen.
Mogen proefabonnementen worden verlengd?
Proefabonnementen mogen alleen verlengd worden als je hier uitdrukkelijke toestemming voor hebt gegeven. Wanneer je dit niet gedaan hebt, mag een proefabonnement niet stilzwijgend verlengd worden. In dat geval eindigt zo’n abonnement automatisch op de afgesproken datum.