Heb je op straat, telefonisch, aan de deur of online een overeenkomst gesloten? Dan kun je hier al snel spijt van krijgen. Doordat je na het sluiten van een overeenkomst vaak ergens aan vast zit, denken veel mensen dat zij hier niet meer onderuit kunnen. Dankzij het herroepingsrecht is dit in sommige gevallen toch mogelijk. Omdat veel mensen niet precies weten wat dit recht is en hoe het in elkaar zit, vertellen wij je op deze pagina alles over het herroepingsrecht.
Dankzij het herroepingsrecht kun je als consument binnen 14 dagen onder een overeenkomst uit. Hier zijn meestal geen kosten aan verbonden en bovendien hoef je geen reden op te geven waarom je de overeenkomst wilt beëindigen. Wie een overeenkomst wil herroepen, kan dit zowel schriftelijk als telefonisch doen. Schriftelijk herroepen heeft de voorkeur, omdat je dan kunt bewijzen dat je tijdig en juist gebruik hebt gemaakt van het herroepingsrecht.
Herroepingsrecht bij koop op afstand, oftewel een online of telefonische aankoop bij een bedrijf
Wanneer je online of per telefoon een aankoop doet, doe je een aankoop op afstand. Bij een aankoop op afstand heb je in de meeste gevallen recht op 14 dagen bedenktijd. Dankzij deze bedenktijd kun je de koop van een product binnen de gestelde periode ongedaan maken.
Start herroepingstermijn
Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar het moment waarop de herroepingstermijn van start gaat. Hieronder vertellen wij je wat de start van de herroepingstermijn is voor producten, diensten en abonnementen.
Herroepingsrecht bij producten
De herroepingstermijn bij producten start op het moment dat een product geleverd is. Je mag het product 14 dagen uitproberen. Ben je er niet tevreden over? Zorg er dan voor dat je het product uiterlijk op de 14e dag retourneert. Als je al betaald hebt, wordt het aankoopbedrag vaak binnen een paar dagen teruggestort.
Herroepingsrecht bij diensten
Wanneer je een dienst afneemt, start de herroepingstermijn op het moment dat je de overeenkomst sluit. Het herroepingsrecht eindigt 14 dagen nadat je de overeenkomst gesloten hebt. Ontdek je binnen deze periode dat de afgenomen dienst niets voor jou is? Dan kun je hier zonder opgaaf van reden onderuit als je dit binnen 14 dagen aangeeft.
Herroepingsrecht bij abonnementen
Heb je een abonnement op de Donald Duck, Linda, Fit for Free of Basic Fit afgesloten, maar weet je binnen 14 dagen na het afsluiten van de overeenkomst al dat je hier onderuit wilt? Dan biedt het herroepingsrecht uitkomst. Je geeft het bedrijf simpelweg door dat je het abonnement wilt beëindigen. Ook hier geldt dat je geen reden voor de opzegging door hoeft te geven.
Informatieplicht over de bedenktijd
Een verkoper is wettelijk verplicht om je over verschillende zaken te informeren met betrekking tot het het herroepingsrecht. Zo moet de verkoper duidelijk aangeven hoelang de bedenktijd is die je hebt. Ook moet duidelijk gemaakt worden op welke manier, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden je onder de aankoop van een product, dienst of abonnement uit kunt. Een verkoper moet bovendien altijd een modelformulier herroeping op zijn website plaatsen. Dit formulier kun je gebruiken als je binnen de bedenktijd van de koop af wilt zien.
Regels voor het terugnemen van een product
Voor het terugnemen van een product gelden een aantal regels. Zo stellen verkopers vaak als eis dat een product niet gebruikt mag zijn in de periode dat jij het in je bezit hebt gehad. Daarnaast neemt een verkoper het product niet terug als deze kapot is. Was het product al kapot toen jij het geleverd kreeg? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verkoper. In dat geval nemen zij het product vaak wel terug.
Kosten
Als je binnen de bedenktijd afziet van een product, dienst of abonnement, zijn hier over het algemeen geen kosten aan verbonden. Wanneer je iets terug moet sturen, kan dit wel het geval zijn. Als de verkoper jou vooraf heeft laten weten dat de kosten voor het terugsturen voor eigen rekening zijn, draai je hier zelf voor op. Is er niets te vinden over de kosten van het terugsturen van een product? Dan zijn de kosten voor rekening van de verkoper. Je kunt deze kosten achteraf terugvragen.
Het herroepingsrecht is van toepassing op veel producten, diensten en abonnementen. Ga er overigens niet vanuit dat je hier altijd gebruik van kunt maken. Er gelden namelijk uitzonderingen op het herroepingsrecht. Om te voorkomen dat je hiermee de mist in gaat, zetten we hier een aantal uitzonderingen op het herroepingsrecht op een rijtje.
Loterijen en weddenschappen Wil je een loterij opzeggen binnen 14 dagen nadat je een abonnement hebt afgesloten? Dan biedt het herroepingsrecht helaas geen uitkomst. Loterijen en weddenschappen vormen namelijk één van de uitzonderingen op dit recht.
Op maat gemaakte producten Je een maatpak, drukwerk of foto’s besteld hebt, geldt het herroepingsrecht niet. Het gaat hier namelijk om producten die je specifiek voor jezelf hebt laten maken, waardoor ze niet meer verkocht kunnen worden aan een ander.
Losse exemplaren tijdschriften of kranten Wie een los exemplaar van een tijdschrift of krant koopt, komt niet in aanmerking voor 14 dagen bedenktijd. Wil je binnen 14 dagen na afsluiten een abonnement op een krant of tijdschrift opzeggen? Dan geldt het herroepingsrecht wel.
Producten die snel kunnen bederven Het herroepingsrecht is niet van toepassing op bijvoorbeeld eten en bloemen. Dit zijn namelijk producten die snel kunnen bederven.
Producten die niet geschikt zijn om terug te sturen Op badkleding en ondergoed is het herroepingsrecht niet van toepassing als je de verzegeling verbreekt. Dit vanwege gezondheidsredenen en/of hygiëne. Wanneer je de verzegeling toch verbreekt, heb je geen recht meer op bedenktijd.
Wat is het herroepingsrecht op een aankoop?
Het herroepingsrecht houdt in dat je 14 dagen bedenktijd hebt op een aankoop. Dit geldt niet alleen voor producten, maar ook voor diensten die je afneemt en abonnementen die je afsluit.
Wat is een voorbeeld van herroepingsrecht?
Een voorbeeld van herroepingsrecht is een abonnement op een krant of tijdschrift. Als je deze op 1 mei afsluit, kun je tot 15 mei het abonnement opzeggen. Hier hoef je geen reden voor op te geven.
Hoe zit het met het herroepingsrecht op diensten?
Het herroepingsrecht op diensten gaat van start op de dag dat je de overeenkomst sluit. Vanaf dat moment heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je zonder kosten en opgaaf van reden onder de overeenkomst uit.
Heb je altijd 14 dagen bedenktijd?
Als je online, telefonisch of aan de deur een aankoop hebt gedaan, heb je 14 dagen bedenktijd. Dit is niet altijd het geval als je iets in een fysieke winkel koopt. Daarnaast zijn bepaalde producten en diensten uitgezonderd van het herroepingsrecht.